Thursday, 20 August 2015

RAW CAKE

Kokeilin ja myös maistoin elämäni ensimmäistä kertaa raakakakkua noin viikko sitten. Tätä ei siis paisteta ja tässä on ns. terveellisemmät raaka-aineet ja on gluteeniton, maidoton, kananmunaton, ymss :-D. Tässä vaiheessa varmaan jo säikähdyttää, mutta musta tää oli niin hyvää, nam!! Tietenkin toi "terveellisyys" oli tosi kiva kakussa, kun pystyy huoletta syömään melkein puol kakkua, taisin nimittäin meiän perheestä olla se, jolle tää eniten maistu c(:.

// ENGLISH I made and also tasted a raw cake for the first time in my life like a week ago. So you don't put it in the oven and there are kind of more healthy ingredients and it's gluten free, milk free, egg free, and everything :-D. At this point you might get suspicious but I think this was delicious, yum!! And of course it was nice to have a "healthy" cake so I could eat like about a half of it with not a worry in the world c(:.
IMG_0544

Mutta reseptiin (jonka bongasin täältä ja ihan alkuperäinen ohje on täältä) :


CREAMY RASBERRY CAKE

Crust:
3 dl walnuts - 3 dl saksanpähkinöitä
4 fresh / soft dates - 4 tuoretta / pehmeää taatelia (taatelit, jotka ostin, ei ilmeisesti olleet ihan tuoreita, vaikka ostin hedelmähyllyltä, vaan aika pieniä, joten laitoin tuplamäärän)
1/2 tsp cardamom - 1/2 tl kaardemummaa

Creamy filling:
3dl cashew nuts - 3dl cashew pähkinöitä
1 dl almond milk - 1 dl mantelimaitoa
1 banana - 1 banaani
2 tbls organic honey - 1 rkl hunajaa
1,5 dl cold-pressed coconut oil (melted) - 1,5 dl kylmäpuristettua kookosöljyä (sultatettuna)
1 tsp almond extract - 1 tl manteliuutetta
1/2 tsp cardamom - 1/2 tl kaardemummaa
1/2 ceylon-cinnamon - 1/2 tl kanelia
1/2 tsp vanilla powder - 1/2 tl vaniliinisokeria

Raspberry filling:
2 dl frozen or fresh raspberries - 2 dl vadelmia
1 tbls organic honey - 1 rkl hunajaa
1 tbls coconut oil - 1 rkl kookosöljyä (sulatettuna)
2 tbls chia seeds - 2 rkl chia siemeniä

On top:
whipped coconut milk - vaahdotettua kookosmaitoa
raspberries (+ other berries) - vadelmia ( + muita marjoja)


Saattaa vaikuttaa tässä vaiheessa monimutkaselta, mutta tää on oikeesti tosi helppo ohje. Crustin aineet laitetaan tehosekottimeen ja se painellaan irtopohjavuuan (n.17 cm halkaisija) pohjalle. Sen jälkeen tehdään creamy filling samalla systeemillä, eli kaikki aineet sekaisin blenderissä ja se kaadetaan crustin päälle. Tämän jälkeen kakku laitetaan jo pakkaseen siksi aikaa kun valmistetaan raspberry filling (jälleen sekoittamalla aineet keskenään). Se lisätään kakun päälle ja kakkua pidetään pakkasessa muutama tunti tai tarjoiluun asti. Siinä vaiheessa kun kakun antaa vähän sulaa kohmeesta, valmistetaan kookoskerma. Purkki pitää olla jääkaapissa päivän verran tai pakkasessa joitain tunteja, jos unohti laittaa jääkaappiin edellisenä päivänä. Se siis vatkataan normaalin kerman tavoin ja mausteeksi voi laittaa esim vaniliinisokeria tai hunajaa, oman maun mukaan. Kakku koristellaan vadelmilla (ja mun tapauksessa myös pihalta kerätyillä mustaviinimarjoilla) ja voila!

Jos koko kakkua ei syödä samalla kertaa, kannattaa se tarjoilun jälkeen laittaa vielä pakkaseen, ja sieltä sitä voi syödä myöhemmin, vaikka seuraavana päivänä, kun antaa sen vaan sulaa kohmeesta hetken. Normaalit kakuthan paranevat yön yli jääkaapissa ja mun mielestä tää parani yön yli pakkasessa (nimimerkillä iltapaloina kolme viimeistä palaa syönyt :-D) tai muuten vaan kokoajan enemmän tykkäsin tästä kakusta.


// This might sound difficult but this is really an easy recipe. You mix all the three different parts in the blender, first mix crust and place it at the bottom of a dish (about 17 cm diameter). Then you make the creamy filling in a blender and put it on the crust and place the cake in a freezer while preparing the raspberry filling. That is made by mixing all the ingredients and when the filling is on the cake it's kept in the freezer for a couple hours or until serving. Then you whip the coconut milk. And remember to have it kept in the fridge for a day or in the freezer for some hours. It can be seasoned with vanilla powder or honey for example. And then on top of it decorate the cake with raspberries (and other berries) et voila! 

If the whole cake isn't eaten at the same serving it can be placed in the freezer and eaten afterwards. You just have to wait for a while it to melt enough to be able to be eaten. Like normal cakes get better in the fridge I think this one gets better in the freezer (like me eating the last three pieces as my evening snacks :-D) or I just started to like this cake more and more.
IMG_0539

13 comments :

  1. Oi tää oli kiva postaus! Oon tehnyt aikasemmin minttusuklaa raakakakkua niin tää vois olla vähän raikkaampi välillä :D ja eiks almond extract oo manteliuute? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jee kiva kuulla! Joo uskoisin, tää oli kyl ihana raikas, vadelmainen ja vähän kookoksinen c(:. Eikä tuu semmonen ällö olo niinku joistain kakuista/herkuista voi tulla. Haha on varmaankin, skippasin sen tosta ohjeesta, ku meillä ei näyttäny olevan sitä xP mutta kiitos korjaan ton tohon!

      Delete
  2. moikka ! onko kylmäpuristetulla kookosöljyllä ja kookosöljyllä mitään eroa? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moi! Mä käytin samaa tavaraa molemmissa kohdissa, tota kylmäpuristettua kookosöljyä c(:.

      Delete
  3. Ooo mahtavan näkönen!! Voisin vihdoin kokeilla tehdä raakakakkua nyt ku sain uuden blenderin ja voin murskata pähkinät ja taatelit kunnolla:p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jes kivaa! Lupaan ettet kadu hahah c(:.

      Delete
  4. Mitä luulet, voisko ton kookosöljyn korvata ihan vaan rypsiöljylmä tms?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm, en oo ihan varma ku tää oli mun eka raakakakku ja mullekki vähän uusia aineita tässä :-D.

      Toi kylmäpuristettu kookosöljy oli rakenteeltaan kiinteää (ja on alle 25 asteessa kai), niin se näyttää ihan erille ku normirasvat :D. Et en tiiä voikse vaikuttaa jotenki ton kakun rakenteeseen, mutta toisaalta se kyllä sulatetaan tossa XD (mut sit taas kakku jäädytetään..).

      Luulisin et ainaki ton kookosöljyn voi korvata vaikka just rypsiöljyllä, niin ainaki luin netistä.

      Et tosta kylmäpuristetusta kookosöljystä en tiiä, se on tommonen ns superfoodi, ni onkse vaan sen takia, et yritetään tehä täst kakusta terveellisempi, vai et vaikuttaa johonki muuhunki (ja makuun). Hahh en tiiä oliko tästä mitään apua, mutta pohdin nyt kuitenkin.

      Ja mä siis laitoin tota kylmäpuristettua kookosöljyä myös kookosöljy -kohtaan. :p

      Delete
    2. okei kiitos paljon! tsemppiä vaihtoon :-)

      Delete
    3. Katso alemmasta kommentista!! Eli vaikuttaa rakenteeseen toi rypsiöljy...

      Delete
  5. Herkulliselta näyttää tuo sun kakku!
    Kun pohdit tuota kookosöljyasiaa, niin sanonpa että sitä ei voi vaihtaa rypsiöljyyn: vaikuttaa rakenteeseen. Tulee pian löysä kasa ei kakkua.

    Antoisaa vaihtovuotta sinulle!! T. Raakakakkuihin hurahtanut kummitäti
    (toivottavasti tää kommentti ei tuu kahesti. Ota toinen pois jos tulee. Pieniä hankaluuksia googlen kans...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se oli kyllä herkullista!

      Kiitos siitä, ylemmän kommentin henkilö ja muutkin saavat nyt apua! :-)
      Ja kiitokset, kiva kun pääsitte sillon maanantaina käymään.

      Delete